Güneş Paneli Temizliği
GÜNEŞ TARLASI NEDİR ?
Güneş tarlaları büyük oranda olan enerji ihtiyaçlarını karşılamak adına birden fazla güneş panelinin bir arada bulunduğu büyük alanlara verilen isimdir. Güneş tarlaları, güneş parkları, çiftlikleri, santralleri gibi adlarla da adlandırılabilirler. Bu tarlalarda, güneş panelleri birbirine gölge oluşturmadan güneş ışığını her saat alabilecek şekilde konumlandırılır. Güneş Paneli Sistemi Nedir?
Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi, yeryüzünün en temiz yenilenebilir kaynakları arasında yer alır. Bu enerjinin kaynağı güneşin yüzeyinde gerçekleşen füzyon reaksiyonlarıdır. Güneş varlığını sürdürdüğü sürece yenilenebilir ve sınırsız bir enerji kaynağı olmaya devam edecektir. Güneş enerjisini kullanılabilir bir enerjiye dönüştüren sistemlere güneş paneli adı verilir. Bu sistemler “Güneş Paneli Sistemi” veya “Solar Panel Sistemi” olarak adlandırılabilir.
Güneş Paneli Sistemi, sınırsız bir güç kaynağı oluşturması, birçok alanda enerji olarak kullanılabilmesi, işletme maliyeti açısından oldukça uygun fiyatlı olması, kolay bir şekilde depolanabilir olması ve dışa bağımsız, doğal ve çevreci bir enerji kaynağı olması sebebiyle tercih edilmesi gereken enerji kaynaklarındandır. Güneş enerjisi kullanımı sonrası çevreye zararlı atık yayılımı olmaması da güneş enerjisi kullanımı ve teşviki açısından oldukça önemlidir.
Güneş Tarlası Kimler İçin Fayda Sağlar?
Güneş tarlaları sadece yerleşim ya da üretim alanlarının enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılmakla kalmaz ayrıca bu alanlardan elde edilen enerjilerin kamusal alanlarda kullanılması da mümkündür. Böylelikle güneş paneline sahip olunmayan kurum ve konutların da enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olur. Ek olarak, güneşe elverişli olan alanlarda güneş tarlaları su yüzeylerine de kurulabilirler.
Herkes Güneş Tarlası Kurabilir Mi?
Gerekli şartlar ve alan karşılandığı ve yetkili kurum/kuruluşlardan izin alındığı sürece, evet herkes güneş tarlası sahibi olup elde edebilir ancak Türkiye’de şimdilik sadece fabrika, işletme ve konut üzerine kurulum yapılması mümkün.
Güneş Tarlaları Nasıl Kurulur?
Güneş tarlası kurmak isteyen özel ve/veya tüzel kişilerin tercih edebileceği yollardan birisi çağrı mektubu çıkmış, TEDAŞ tarafından proje onayı almış ve belediyeler tarafından imar izinleri alınmış güneş tarlalarını doğrudan satın almaktır. Bir diğer yol ise, gerekli kurum ve kuruluşlar tarafından istenilen belgeleri toparlayarak başvuru yapmaktır. Bu durumlarda güçlü kurumsal kimliğe sahip danışman firmalarla çalışmak yararınıza olacaktır.
Güneş Tarlasının Kurulacağı Arazinin Belirli Özellikleri Olmalı Mı?
Evet, her arazi güneş tarlası olmaya elverişli olmadığı gibi güneş tarlası olmak adına onay almaya da uygun değildir. Öncelikli olarak, belirtilen arazinin verimsiz, üretime elverişli olmayan bir arazi olması gerekir. Güney cepheye sahip eğilimli bir arazi olması, “marjinal” tarım arazisi statüsüne sahip olması, seçilen Güneş Tarlası KW’ına göre belirlenen dönüm ölçüsüne sahip olması da güneş tarlasının sahip olması gereken diğer özelliklerdir.